Jak odgrzewać pierożki chińskie?

Pierogi lepiły nasze mamy, babcie i prababcie. Na co dzień i na święta gościły na polskich stołach, ale różniły się farszem. Nie tylko dawniej, ale i dziś serwowane są na obiad w Polsce i w innych krajach. Jest wiele przepisów na zrobienie pierogów, ale każdemu wychodzą idealnie. Sekret tkwi w cieście. Musi być elastyczne i delikatne. Mówi się, że do pierogów trzeba mieć dobrą rękę, żeby nie być twarde i grube. Ciasto musi być odpowiednio rozwałkowane. Istotą lepienia jest falbanka na brzegach. Niektórzy tworzą ją palcami, inni widelcem, ale najważniejsze, żeby była szczelna, bo inaczej nadzienie farsz wyleci, podczas gotowania. Smak nadaje farsz i tu nie ma ograniczeń. Popularne są z mięsem, kapustą i grzybami, ale można je przygotować z różnymi dodatkami. Doskonale smakują na słodko z serem i owocami, np. z jagodami, truskawkami, borówkami. Podawane są z sosem, smalcem ze skwarkami, z cebulką podsmażoną lub w wersji słodkiej, ze śmietaną i cukrem. Najlepsze są domowe pierogi, ale jeśli nie mamy czasu lub umiejętności, możemy zamówić w barze lub kupić w sklepie od sprawdzonego dostawcy.

Jaka jest specyfika chińskich pierogów?

Nie tylko Polacy zajadają się pierogami, ale również Chińczycy. Co kraj to obyczaj, więc azjatyckie potrawy są zdecydowanie inne niż nasze rodzime. Chińskie pierogi występują w kilku wariantach. Mają swoje odmiany typowe dla konkretnego miejsca niemal w każdym kraju na świecie. Restauracja Chinese Dumpling&Noodle House serwująca oryginalną chińską kuchnię zaprasza również na wyborne pierogi Państwa Środka. Chińska kuchnia nie stanowi odstępstwa od tej reguły i znalazło się w niej miejsce na niezwykle popularną w Państwie Środka wersję tego dania. Chińskie pierożki występują w wielu wariantach (między innymi są to pierogi won ton oraz dim sum) i mają bardzo wielu fanów. W każdym przypadku jest to farsz owinięty w cieniutkie ciasto.

Farsz pierogów przyrządzanych po chińsku różni się jednak od tego, co można spotkać w naszym rodzimym kraju. Azjaci do przygotowania nadzienia często korzystają z różnych mięs i składników takich jak wieprzowina, wołowina czy owoce morza. Wielokrotnie można również spotkać farsze warzywne (zwłaszcza z kapustą i marchewką), a także z grzybami shitake.

Jak odgrzewać pierożki chińskie?

Pierożki wonton, jiaozi, baozi, dim sum możemy zamówić smażone i gotowane. Mogą być też ogrzewane na parze. Aby nie przywierały, kucharz kładzie je na sitku do gotowania na parze, wyłożonym liśćmi sałaty lub kapusty pekińskiej. Dzięki temu, że nie zawierają tłuszczu, są zdrowe dla osób, które mają zaleconą dietę. Smażone na patelni są surowe pierogi. Po zrumienieniu od spodu dolewana jest odrobina wody lub rosołu Pierożki smażone w głębokim tłuszczu czy te gotowane, podawane są w rosole. Chińczycy do przygotowania nadzienia często korzystają z różnych mięs i składników jak: wołowina, wieprzowina i owoce morza oraz szczypiorku, kapusty i czosnku. Do farszu używa się mięsa surowego. Nadzienie doprawia się sosem sojowym i olejem sezamowym.

Do pierogów chińskich podawany jest też zimny sos do maczania. Niekiedy jest to czarny ocet ryżowy lub sos z imbirem, chilli i czosnkiem. Chińczycy stosują też chrupiącą cebulkę, smażoną w gorącym oleju Restauracja Chinese Dumpling & Noodle House podaje pierożki chińskie w kształcie malutkich sakiewek lub bardziej podłużne, zbliżone wyglądem do naszych rodzimych pierogów. W menu dostępnych jest wiele wariacji na temat farszu, zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej.