- Błonnik pokarmowy – dlaczego jest kluczowy dla zdrowia i jak wprowadzić go do diety?
- Kreatywne i zdrowe pomysły na obiady dla dzieci: Inspiracje, które zadowolą każde podniebienie
- Sekrety idealnego chłodnika: jak przygotować wyjątkową zupę na zimno
- Surówka z Awokado: Smak Zdrowia na Co Dzień
- Jak Przygotować Idealne Nadzienie do Tortilli z Kurczakiem
5 zdrowych sposobów na ugotowanie quinoa
Jeśli myślisz o gotowaniu quinoa, to trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj oprowadzę Cię po tym, jak ugotować quinoa bez kłopotu i sprawić, by była jak najsmaczniejsza.
Co to jest quinoa?
Quinoa to rodzaj zboża, które należy do rodzaju gęsiowatych i pochodzi z Ameryki Południowej. Quinoa jest żywnością bezglutenową i zawiera ponad 8% białka.
Zalety quinoa
– Wysoka zawartość białka
– Wysoka zawartość błonnika
– Niska zawartość tłuszczu i węglowodanów
– Dobre na trawienie
Jak ugotować quinoa
Musisz namoczyć ziarna quinoa przez 7 do 8 godzin. Następnie dobrze je opłukać i przechowywać w pojemniku. Podgrzej 2 szklanki wody i dodaj sól. Niech się gotuje przez 5 minut. Po zagotowaniu dodaj opłukane ziarna quinoa i pozwól gotować przez kolejne 20 do 25 minut.
Gdy woda wyschnie, otwórz pokrywkę i spulchnij quinoa widelcem. Quinoa jest gotowa do podania.
Wnioski:
Stosując się do tych prostych wskazówek, możesz sprawić, że quinoa będzie tak pyszna, jak to tylko możliwe. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o quinoa, to możesz przeczytać o korzyściach z quinoa, a także możesz obejrzeć ten film.