5 zdrowych sposobów na ugotowanie quinoa

Jeśli myślisz o gotowaniu quinoa, to trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj oprowadzę Cię po tym, jak ugotować quinoa bez kłopotu i sprawić, by była jak najsmaczniejsza.

Co to jest quinoa?

Quinoa to rodzaj zboża, które należy do rodzaju gęsiowatych i pochodzi z Ameryki Południowej. Quinoa jest żywnością bezglutenową i zawiera ponad 8% białka.

Zalety quinoa

– Wysoka zawartość białka

– Wysoka zawartość błonnika

– Niska zawartość tłuszczu i węglowodanów

– Dobre na trawienie

Jak ugotować quinoa

Musisz namoczyć ziarna quinoa przez 7 do 8 godzin. Następnie dobrze je opłukać i przechowywać w pojemniku. Podgrzej 2 szklanki wody i dodaj sól. Niech się gotuje przez 5 minut. Po zagotowaniu dodaj opłukane ziarna quinoa i pozwól gotować przez kolejne 20 do 25 minut.

Gdy woda wyschnie, otwórz pokrywkę i spulchnij quinoa widelcem. Quinoa jest gotowa do podania.

Wnioski:

Stosując się do tych prostych wskazówek, możesz sprawić, że quinoa będzie tak pyszna, jak to tylko możliwe. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o quinoa, to możesz przeczytać o korzyściach z quinoa, a także możesz obejrzeć ten film.