8 Bezglutenowe przepisy na chleb dla całej rodziny

Jeśli szukasz przepisów na bezglutenowy chleb dla swojej rodziny, to trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj zamierzam podzielić się z Tobą kilkoma łatwymi i szybkimi przepisami, które składają się z mąki gryczanej, która jest uważana za superfood.

Ponieważ ma niski indeks glikemiczny, nie spowoduje żadnego rodzaju zmiany poziomu cukru we krwi w twoim organizmie. Jest pełna składników odżywczych, takich jak białko, błonnik i żelazo. Tak więc, jeśli szukasz przepisów na chleb bezglutenowy dla całej rodziny, to jest to doskonały wybór.

Oto przepisy na chleb bezglutenowy dla Ciebie:

Chleb gryczany

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej

1 żółtko

¼ szklanki mąki ryżowej

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce i dobrze ugniataj.

Po ugnieceniu przez chwilę uformuj ją w kulę i umieść w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia.

Piecz ją w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Chleb bezglutenowy

Składniki:

2 filiżanki mąki gryczanej

¾ szklanki mąki migdałowej

¼ filiżanki skrobi ziemniaczanej

2 łyżki soli

½ filiżanki oleju

4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce i dobrze ugniataj.

Po dłuższym ugniataniu uformuj je w kulę i umieść w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia.

Piecz ją w piekarniku w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Mieszany chleb pszenny

Składniki:

2 szklanki mąki gryczanej

1 jajko

1 filiżanka mąki ryżowej

¾ szklanki wody

½ szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce i dobrze ugniataj.

Po dłuższym ugniataniu uformuj ją w kulę i włóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia.

Piecz ją w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Chleb bezglutenowy

Składniki:

2 filiżanki mąki gryczanej

¼ szklanki mąki ryżowej

¼ filiżanki skrobi ziemniaczanej

¼ filiżanki skrobi z tapioki

2 łyżki soli

½ szklanki oliwy z oliwek

4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce i dobrze ugniataj.

Po dłuższym ugniataniu uformuj je w kulę i umieść w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia.

Piecz ją w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Wnioski:

Są to jedne z najlepszych przepisów na chleb bezglutenowy dla Ciebie. Jeśli szukasz jakichś prostych i szybkich przepisów, to wypróbuj te.