Gotowanie z polędwiczkami wieprzowymi

Wieprzowina jest bardzo wszechstronnym mięsem i istnieje tak wiele sposobów, w jaki można ją przyrządzić. Jednym z popularnych sposobów gotowania wieprzowiny jest sos. Sos to nic innego jak cienki płyn używany do wzmocnienia smaku potrawy.

W dzisiejszych czasach wielu kucharzy używa sosów jako środka do dodania smaków dania. Te sosy są przygotowane z dużym wysiłkiem i umiejętności i dużo opieki został podjęty podczas podejmowania sosów.

W tym przepisie pokażę Ci, jak ugotować polędwiczki wieprzowe z sosem i jak wykorzystać go jako składnik innych potraw.

Składniki:

– 2 schabowe (1 kg)

– ¼ filiżanki soli

– ¼ filiżanki pieprzu

– 1 łyżeczka nasion gorczycy

– ½ łyżeczki cynamonu

– 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej

– 2 zielone papryczki chilli

– 2 łyżki stołowe ketchupu pomidorowego

– 1 łyżka stołowa chili w proszku

– 1 łyżka stołowa sproszkowanego kminu

– 1 łyżka kolendry w proszku

– 1 łyżeczka kurkumy

– 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

– 2 liście laurowe

– 2 strąki kardamonu

– ½ laski cynamonu

– 3 goździki

– 1 mała cebula

– 1 marchew

– 1 łodyga selera

– 1 goździk

– 1 zielone chili

– 2 pomidory

– ½ szklanki posiekanej kolendry

– 2 szklanki wody

– 1 łyżeczka soku z limonki

– ½ łyżeczki czosnku

– ¼ szklanki oleju

– Sól

– Cukier

– Pieprz

– Cebula w proszku

– Czosnek w proszku

– imbir

– Chili w proszku

– Papryka

– Płatki chili

– Pietruszka

– Kolendra

– kminek

– Liście laurowe

– cynamon

– Kardamon

– goździki

– Laski cynamonu

– Czarny pieprz

– goździki

Sposób przygotowania:

Zacznij od umycia schabu zimną wodą. Powodem mycia jest usunięcie krwi. Upewnij się więc, że mięso jest oczyszczone i gotowe do przyrządzenia.

Na dużej patelni ułóż polędwiczki wieprzowe i natrzyj je solą i pieprzem.

Rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczki wieprzowe.

Gdy polędwiczki wieprzowe będą już upieczone, dodaj na patelnię nasiona gorczycy, cynamon i liście laurowe.

Pozwól, aby składniki gotowały się przez minutę lub dwie.

Następnie dodaj do patelni pastę imbirowo-czosnkową, zielone chilli i posiekaną kolendrę.

Wymieszaj zawartość patelni i pozwól jej gotować się przez minutę.

Po tym czasie dodaj wodę, sok z limonki i przyprawy.

Przykryj patelnię i pozwól jej gotować się przez co najmniej 3 godziny.

Po tym czasie dodaj pokrojone warzywa i dokładnie wymieszaj.

Podawaj z ryżem lub chlebem.

Wnioski:

Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten przepis, który jest prosty i łatwy do wykonania. Gotowanie z sosem jest miłym doświadczeniem i możesz również dodać ten sos do menu swojego następnego przyjęcia.