Jak gotować chleb świętojański

Każdy wie, że chleb świętojański to rodzaj chleba, który jest wypiekany zgodnie z tradycją Świętego Cesarstwa Rzymskiego. Jest to słodki chleb o aromacie przypominającym zapach miodu. Chleb ten wypiekany jest tylko raz w roku.

Mówi się, że chleb ten został stworzony przez mnichów z klasztoru św. Jana Chrzciciela w Betlejem i ma on specjalną recepturę. Chleb świętojański piecze się w piecu, a drzwi pieca trzyma się zamknięte przez dwa tygodnie.

Uważa się, że chleb upiecze się w piecu tylko wtedy, gdy drzwi będą zamknięte przez dwa tygodnie. Jest to więc jedyny sposób na otrzymanie tego rodzaju chleba.

Kształt tego chleba jest okrągły, a waga waha się od 1 do 3 kg.

Potrzebne składniki:

– 2 filiżanki mąki

– ¼ szklanki drożdży

– ½ szklanki ciepłej wody

– ¼ szklanki cukru

– ½ filiżanki miodu

– ½ szklanki soli

– 2 żółtka

Sposób przygotowania:

– Przesiej mąkę do miski.

– Dodaj sól i dobrze wymieszaj.

– Dodaj do miski drożdże i ciepłą wodę i dobrze wymieszaj.

– Dodaj miód i cukier.

– Wymieszaj dobrze ciasto.

– Dodaj żółtka i dobrze wymieszaj.

– Przykryj miskę i trzymaj ją w ciepłym miejscu przez 2 dni.

– Weź ciasto i ugniataj je, aż stanie się miękkie.

– Podziel ciasto na kawałki i zwiń je.

– Przykryj rolki i przechowuj je przez jeden dzień.

– Po jednym dniu, weź bułki i umieść je w misce.

– Przykryj miskę i trzymaj ją w ciepłym miejscu przez 2 dni.

– Weź bułki i włóż je do piekarnika.

– Piecz bułki przez około 40 do 45 minut.

– Pozwól im ostygnąć przez 30 minut i pokrój bułki.

– Posmaruj je miodem i przechowuj w czystym pojemniku.

Wnioski:

Jest to tradycyjny przepis, który jest znany z podawania z dżemem i miodem. Jeśli szukasz specjalnego rodzaju chleba to spróbuj tego przepisu. Otrzymasz pyszny i słodki chleb, który jest również bardzo zdrowy.