Kuchnia bez glutenu i nabiału: Propozycje przepisów dla osób na specjalnych dietach

Kuchnia bez glutenu i nabiału: Propozycje przepisów dla osób na specjalnych dietach

W dzisiejszych czasach wiele osób zmagających się z różnymi schorzeniami czy nietolerancjami pokarmowymi musi polegać na specjalnej diecie bez glutenu i nabiału. Niezależnie czy jest to celiakia, nietolerancja laktozy, nietolerancja glutenu czy alergia mleczna – ważne jest, aby taka dieta była urozmaicona i smaczna. W tym artykule przedstawiamy propozycje przepisów dla osób na specjalnych dietach, które pomogą wprowadzić nowe smaki do kuchni.

  1. Dania główne bez glutenu i nabiału
  • Ryby: sałatka z pieczonych warzyw z dodatkiem pieczonej ryby, ryba po grecku z warzywami, duszona dorada z ziołami i cytryną
  • Mięso: kurczak z dodatkiem warzyw w sosie pomidorowym, duszona wołowina z pieczoną marchewką i cebulą, kotleciki mielone z indyka w bułce tartej bezglutenowej
  • Wegetariańskie: kasza jaglana z dodatkiem pieczonych warzyw i kiełków, curry z ciecierzycą i warzywami, risotto z dyni i suszonych pomidorów
  1. Zupy bez glutenu i nabiału
  • Krem z pieczonych warzyw, zupa pomidorowa z soczewicą, zupa krem z dyni z dodatkiem ciecierzycy
  • Zupa czosnkowa z dodatkiem pieczonej papryki, zupa krem z selera i jabłka, zupa brokułowa z dodatkiem nasion dyni
  1. Sałatki bez glutenu i nabiału
  • Sałatka z rukolą, pomidorami, ogórkiem i kiełkami, sałatka z młodej kapusty, marchwi i papryki, sałatka z pieczonych buraków, szpinakiem i orzechami
  • Sałatka z pora, awokado, pomidorów i kiełków, sałatka z ciecierzycą, ogórkiem, czerwoną cebulą i pietruszką, sałatka z mango, awokado i szparagami
  1. Desery bez glutenu i nabiału
  • Muffiny bananowe z dodatkiem orzechów i żurawiny, kruche ciasteczka owsiane z rodzynek, ciasto z marchwią i orzechami
  • Pudding chia z mlekiem kokosowym i owocami, bezy z owocami i bitą śmietaną kokosową, tarta z jagodami i kruszonką bezglutenową
  1. Śniadania bez glutenu i nabiału
  • Omlet z warzywami i ziołami, placki z kaszy jaglanej z sosem truskawkowym, owsianka z mango i nasionami chia
  • Kanapki z chlebem bezglutenowym, pastą z awokado i pieczonymi warzywami, smoothie bowl z bananem, szpinakiem i
    mlekiem migdałowym
  1. Przekąski bez glutenu i nabiału
  • Hummus z warzywami, guacamole z nachosami kukurydzianymi, rollsy z kaszą jaglaną, warzywami i sosem sweet chili
  • Marchewki baby z hummusem, chrupiące waflowe paluszki z pesto z zielonych warzyw
  1. Napoje bez glutenu i nabiału
  • Smoothie mango-kokosowe z mlekiem kokosowym i sokiem z mango, koktajl z truskawkami, bananem i mlekiem migdałowym, sok z marchwi i selera naciowego z dodatkiem soku z cytryny
  • Herbata z imbirem i cytryną, koktajl z ogórków, męty i limonką, soki warzywno-owocowe: marchew z jabłkiem, selera z gruszką, buraka z pomarańczą

Warto eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki, nawet na specjalnych dietach. Oprócz wymienionych przepisów istnieje wiele innych możliwości, które pomogą urozmaicić dietę osób z nietolerancją glutenu i nabiału. Ważne jest, aby korzystać z naturalnych produktów i sprawdzić, które zamienniki mogą być używane. Niezależnie od ograniczeń dietetycznych, można wciąż cieszyć się zdrowymi i smacznymi posiłkami.