Łatwy i prosty przepis na ciasto z semoliny

Semolina to najdelikatniejsza mąka, która powstaje z obłuskanego ziarna pszenicy. Jest ona również znana jako mąka z prosa. Jest to jedno ze starożytnych ziaren, które jest używane od czasów starożytnych. Jest używany jako składnik indyjskich potraw i ciast.

Semolina to wysokobiałkowa mąka, która jest często używana do produkcji płaskiego chleba zwanego chapatti. Jest również używana do produkcji pysznych deserów. Tekstura semoliny jest podobna do mąki ryżowej i ma taką samą wartość odżywczą.

Przepis, którym się z Wami dzielę jest łatwy dla początkujących, którzy próbują zrobić swoje pierwsze ciasto.

Składniki:

– Semolina/Mąka z prosa (1 filiżanka)

– Maślanka (3 do 4 filiżanek)

– Cukier (1 ½ do 2 filiżanek)

– Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)

– Mleko (2 filiżanki)

– Olej (½ szklanki)

– Jaja (6 do 8)

– Ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)

– Proszek czekoladowy (1 łyżka)

– Soda oczyszczona (1 łyżka)

– Skrobia kukurydziana (1 łyżka stołowa)

– Mleko w proszku (1 łyżka stołowa)

– Gałka muszkatołowa (szczypta)

– Sól (do smaku)

– Masło (do smarowania patelni)

– Cukier puder (do posypania ciasta)

– Proszek z zielonego kardamonu (do posypania ciasta)

– Mielony cynamon (do posypania ciasta)

– Woda różana (do posypania ciasta)

Metoda:

1. Przesiać mąkę z semoliny, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia.

2. W dużej misce ubić maślankę, cukier, proszek do pieczenia, jajka, olej i ekstrakt waniliowy do uzyskania gładkiej masy.

3. Dodaj powoli mąkę do mieszanki i delikatnie mieszaj, aż dobrze się wymiesza.

4. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem patelni i piecz przez 35 minut w temperaturze 180°C.

5. Pozwól mu ostygnąć w patelni przez około 15 minut, a następnie odwróć go, aby całkowicie ostygnąć.

6. Po ostygnięciu przygotuj polewę czekoladową mieszając w małym rondelku cukier puder, mleko, skrobię kukurydzianą, mleko w proszku i masło.

7. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez kilka minut, stale mieszając.

8. Zdjąć z ognia i zalać mieszaniną schłodzone ciasto. Posypać czekoladą w proszku, a także zielonym kardamonem w proszku, cynamonem i wodą różaną.

9. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed podaniem.

Wskazówki:

Jeśli nie masz miksera, to możesz użyć drewnianej łyżki do wymieszania składników.

Jeśli nie masz maślanki, można użyć zwykłego jogurtu zamiast.

Nie zapomnij sprawdzić temperatury swojego piekarnika.

Wnioski:

Mam nadzieję, że spodobał Ci się mój łatwy i prosty przepis na ciasto z kaszy manny. Jeśli szukasz czegoś innego na weekendowe śniadanie, to możesz spróbować tego ciasta. Podzieliłam się z Tobą również polewą czekoladową