Jak upiec chleb gryczany

Gryka jest jednym z popularnych zbóż w Indiach i jest bardzo popularna jako zamiennik mąki pszennej.

Ma ciekawy smak i można z niej przygotować pyszne dania. Mąka gryczana ma wysoką zawartość białka, jest też dobrym źródłem żelaza, wapnia i magnezu. Zawiera mniej skrobi i glutenu, dlatego jest odpowiednia dla osób cierpiących na alergię na gluten.

Można zrobić własny chleb z mąki gryczanej, ale wymaga to dużo cierpliwości do wykonania takiego chleba.

Gryka ma inny smak niż mąka pszenna, więc trzeba eksperymentować z różnymi proporcjami mąki, wody, drożdży i soli. Są dwa sposoby na zrobienie chleba z mąki gryczanej, można użyć maszyny do chleba lub zrobić go ręcznie.

Jeśli chcesz zrobić chleb w maszynie do chleba, to musisz dodać składniki do maszyny do chleba i rozpocząć proces. Maszyna do chleba automatycznie wymiesza wszystkie składniki i musisz sprawdzić proces po 30 minutach.

Jeśli nie chcesz używać maszyny do chleba, wtedy możesz zrobić go ręcznie. Będziesz musiał wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto przez 5 do 10 minut. Po tym czasie zwiniesz ciasto w kulkę i przykryjesz je czystym ręcznikiem. Następnie należy pozostawić je na 45 do 60 minut, aby urosło.

Po upływie tego czasu, wykroisz ciasto, aby je zmniejszyć, a następnie złożysz je kilka razy. Umieść go w patelni lub na tacy i włóż do piekarnika na 15 do 20 minut.

Chleb jest gotowy, gdy się zarumieni, a skórka będzie chrupiąca. Po wyjęciu chleba z piekarnika, musisz dać mu odpocząć przez 2 do 5 minut. Jeśli nie pozwolisz mu odpocząć, chleb będzie gęsty.

Wnioski:

Jeśli nigdy nie próbowałeś piec chleba z mąką gryczaną, to wypróbuj ten przepis teraz i zobacz różnicę. Jestem pewna, że pokochasz smak i teksturę chleba. Mam nadzieję, że spodoba Ci się ten przepis i podzielisz się nim ze swoimi przyjaciółmi.